zondag 24 oktober 2010

Nieuwe media en Politiek: nieuwsbericht

Ondanks de datum van het bericht toch een zeer interessant stelling, namelijk dat politieke partijen onvoldoende gebruik maken van social media in hun wervingscampagne. Althans volgens SocialMedia8. Volgens hun onderzoek is het zo dat politiek partijen met name gebruik maken om te zenden, in plaats van te luisteren naar hun kiezer. Wanneer we de reacties op het blog van Femke Halsema bekijken, dan is deze huiverigheid uit de politiek misschien te begrijpen, maar dan hebben we het niet over een sociaal netwerk.


Steeman gaf aan dat de resultaten tussen Facebook -fans van GroenLinks en hun stemgedrag eigenlijk niet is onderzocht. Dit kan volgens Castells gevolgen hebben voor de betrokkenheid, en omslaan in cynisme (245). Een voorbeeld hiervan is Twitter, waarbij er wel wordt gezonden, maar waar volgens SocialMedia8 dus minder snel interesse wordt getoond in de kiezer. Dit geldt echter met name van de Nederlands politiek, en SocialMedia8 draagt de Obama-campagne aan als positief voorbeeld. Steeman erkent dit, maar geeft aan dat één van de problemen en verschillen tussen de politieke activiteit op internet te maken heeft met budget. Dit toont aan dat social media-succes dus niet alleen afhankelijk is van het netwerk, zoals Castells lijkt aan te geven, maar ook van basale dingen als financiële steun.


Bronnen:

Castells, M. “Communication, Power and Counter-power in the Network Society.” International Journal of Communication 1 (2007): 238-266.


, “Sociale media strategie politieke partijen onvoldoende” [2010] AdFormatie. Nieuws – 24-10-2010

http://www.adformatie.nl/nieuws/bericht/sociale-media-strategie-politieke-partijen-onvoldoende/


, “Social Media in de Nederlandse politiek” [-] SocialMedia8. Politiek – 24-10-2010

http://www.socialmedia8.com/en/politiek#


Geen opmerkingen:

Een reactie posten